Skip to content
+48 703 803 033
Menu
Strona główna » O pizzy » Pizza włoska – rodzaje prawdziwej pizzy włoskiej

Pizza włoska – rodzaje prawdziwej pizzy włoskiej

W samych Włoszech jest ponad 50 rodzajów pizzy. W tym fragmencie zostały podane najpopularniejsze pizze włoskie, które warto spróbować.

Pizza Margherita — to pizza z bogatą historią. To odmiana pizzy neapolitańskiej, która swoją sławę zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Podana podczas wizyty pizza Margarita zachwyciła królową, stając się sztandarowym daniem Neapolu. Od dworskiego podania w 1889 rok do dziś pizza Margarita składa się z mąki o typie 00, bazylii, sosu pomidorowego i Mozzarelli di Bufala Campana. Sama pizza Margherita oraz Ser Mozzarella di Bulafa Campana są objęte znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia (ang. – Protected Designation of Origin – PDO)


Pizza Marinara — najstarszy wariant pizzy neapolitańskiej, którego historia sięga 1738 roku. Pozbawiona owoców morza jest często mylona z pizzą frutti di mare. Pomidorowa pizza Marinara była pierwszym posiłkiem rybaków wracających z połowów. Klasyczny przepis na ciasto do pizzy składał się z sosu z dodatkiem oliwy, oregano, czosnku, pomidorów i bazylii oraz mąki pszennej. Pizza Marinara jest częścią chronionej pizzy Napoletana, z określonymi zasadami dotyczącymi procesu produkcji ciasta i samych dodatków.

 
Pizza Carbonara — to rodzaj pizzy bianca z makaronową inspiracją. Sos przygotowany do pizzy składa się z pomidorów i dodatków do pasty carbonara: jajek, oliwy z oliwek z posypaną: bazylią, pietruszką, czarnym pieprzem, plasterkami słonej pancetty oraz sera Mozzarella, Grana Padano lub Pecorino Romano. Przygotowanie pizzy z jajkiem może być utrudnione. Dodatek surowych i gotowanych jajek do pizzy Carbonara wymaga wyczucia czasu.

 
Pizza Capricciosa — w dosłownym tłumaczeniu oznacza pizzę kapryśną. Z uwagi na liczne kombinacje składników nazwa ta jest adekwatna. W zależności od regionu dodatki do pizzy Capriciosa mogą być zupełnie inne. To pizza z karczochami, sosem pomidorowym, mozzarellą, grzybami, szynką, oliwkami i pokrojonym w plastry jajkiem na twardo.

 

Poznaj historię włoskiej pizzy w pigułce…

Pizza Calzone — to nic innego jak włoska pizza złożona na pół. We wnętrzu pizzy Calzone znajdziemy liczne dodatki m.in. sery: ricotta, parmezan, pecorino wraz z salami. Pierwotnym celem stworzenia półokrągłego ciasta była możliwości konsumpcji na stojąco. Dziś pizza Calzone jest jednym z dań zarejestrowanych jako Prodotto agroalimentare tradizionale (PAT) to włoski certyfikat przyznawany tradycyjnym produktom spożywczym.

Pizza Napoletana — to nazwa zarezerwowana dla włoskiej pizzy w dwóch wariantach: pizzy Margherity i Marinary. Wchodzące w skład pizzy Napoletana smaki łączy ciasto. Po wypieczeniu gotowe spody do pizzy posiadają tzw. lamparcie cętki. To zasługa cienkiej podstawy, która w trakcie pieczenia unosi poszczególne warstwy ciasta. Oba rodzaje pizzy obejmuje certyfikat TSG -Traditional Speda/ity Guaranteed (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).

Pizza Bianca — to biała pizza bez sosu pomidorowego. Składa się z podstawowych składników, czyli upieczonego spodu, soli oraz oliwy. Podawana głównie w Rzymie jest jedną z najstarszych włoskich przekąsek. W zależności od regionu Pizza Bianca może być podawana z pesto lub kwaśną śmietaną.

Pizza Prosciutto — to odmiana pizzy rossa z charakterystycznym składnikiem bazowym. Dodawany na wierzch ciasta dodatek mięsny to gatunek szynki gotowanej z uda wieprzowego. Ta prosta odmiana pizzy z szynką posiada liczne wersje. Podobnie jak pizza Capriciosa dodatki mogą być zmienne, a ich bogactwo zależy od regionu.

Podane powyżej odmiany z powodzeniem znajdziesz w polskich i zagranicznych restauracjach na całym świecie.