Skip to content
+48 703 803 033
Menu

Nie zawsze mamy czas na siedzenie w kuchni. Praca, inne obowiązki domowe, załatwianie spraw na mieście sprawia, że nie mamy czasu na długie przebywanie w kuchni. Dłuższe gotowanie to także spore doświadczenie, które pozwala nam lepsze obchodzenie się z surowcami.

Jeśli dotychczas gotujemy proste dania, pizza na bazie świeżych drożdży może być dla nas prawdziwym wyzwaniem. Aby ułatwić sobie czas i skrócić czas gotowania warto skorzystać z przepisu na szybką pizzę na obiad lub kolację.

Pizza na bazie suchych drożdży

Może nie najszybszy, ale jeden z prostszych przepisów na pizze. Aby przepis na ciasto do pizzy należał do udanych, warto zaopatrzyć się w kilka składników, które z pewnością posiadasz, a mianowicie:

– wodę,
– oliwę z oliwek,
– sól,
– drożdże,
– mąkę pszenną,
– cukier.

Jeśli dotychczas nie robiłaś/robiłeś pizzy, warto zakupić dedykowaną mąkę do pizzy. Gotowe przepisy na pizze z mąką typ 00 nie różnią się sposobem wykonania. Różnica w użyciu mąki o typie 00 odnosi się do smaku pizzy i jej stopnia zmielenia. Użycie w przepisie na pizze mąki o typie 00 sprawi, że ciasto bardziej elastyczne i rozciągliwe.

Aby móc znacznie szybciej przygotować ciasto do pizzy z drożdżami instant będzie najlepszym wyborem. Wynika to z szybszego czasu aktywności, która występuje już po kilku sekundach od połączenia suchych drożdży do pizzy z wodą.

Zaczyn na bazie suchych drożdży

W celu przygotowania zaczynu ciasto do pizzy z drożdżami instant wystarczy nam szklanka ciepłej wody i 7 gramów suchych drożdży. Aby łatwiej było odmierzyć niezbędne składniki przepisu na pizze, przydadzą się szklanki o pojemności
250 ml.

Do jednej z takich miarek przesypujemy drożdże i łączymy je z ciepłą wodą. Do mieszanki dodajemy po łyżeczce mąki, soli oraz cukru. Podany zaczyn drożdżowy do pizzy pozostawiamy na około 10 minut. Kiedy mikstura zacznie buzować, mocno się pienić to dobry znak — pizza z drożdżami instant może być lada moment gotowa.

Aby móc nieco przyspieszyć czas przygotowania ciasta z przepisu na pizze w czasie 10 minut warto przesiać mąkę do miski. Jak zostanie, mało czasu warto, zapoznać się z naszymi propozycjami dodatków w stylu włoskim:

Tytuł art. dot. włoskiej pizzy 

Przygotowanie ciasta do pizzy

Celem szybkiego przygotowania ciasta bez konieczności ręcznego wyrabiania warto skorzystać z urządzenia typu thermomix i przepisu na pizze z bloga. W zależności od modelu proces ten może się różnić, np. nie będzie wymagał odmierzania mąki lub oleju.

Jak podaje przepis na pizze użyć 2,5 szklanek mąki do pizzy typ 00 lub innej. W przesianej mące zrobić delikatny dołek. Wlać płynną masę z suszonymi drożdżami do pizzy. Wszystkie składniki energicznie mieszać, dodając odrobinę oliwy z oliwek (1 łyżka).

W przepisach na pizzę w wersji podstawowej wymagane jest pozostawienie ciasta na około 1 godzinę. Jednakże ma być to szybki przepis na pizze, dlatego ciasto w formie dwóch kulek wyląduje w piecu nagrzanym do temp. 50 stopni na 20 minut. W tym czasie warto mieć przygotowany sos i inne składniki.

Po wyjęciu z pieca ciasto rozwałkować na blaszce i polać przygotowanym wcześniej sosem (można użyć gotowego sosu np. pomidorowego). Nastawić piekarnik na temp. 180 stopni i piec pizze przez około 15 minut.

Pizza na bazie z gotowego ciasta

Celem całkowitego skrócenia czasu gotowania warto skorzystać z najszybszego sposobu na domową pizzę. Użycie gotowego spodu do pizzy nie wymaga przepisu i posiadania drożdży. Jedynie, czego potrzebujesz to składników do pizzy i sosu.

Sposób przygotowania pizzy z gotowego ciasta drożdżowego wymaga rozwinięcia papierowego arkusza z ciastem i rozłożenia go na blaszce. W zależności od marki gotowego ciasta do pizzy warto stosować się do sposobu przyrządzania zamieszczonego na opakowaniu. Po nastawieniu piekarnika na określoną temperaturę warto mieć pod ręką gotowy sos i pokrojone składniki. Po ułożeniu składników w odpowiedniej kolejności pizza jest gotowa do upieczenia i zjedzenia.

Obie metody to sposób na najszybszą pizzę, którą możemy wykonać samodzielne w domu. Do przygotowania ciasta i składników potrzebujemy od 30 do około 1,5 czasu.