Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Powstała we Włoszech i stała się symbolem kuchni włoskiej. Jednak to w Stanach Zjednoczonych pizza zaczęła przybierać różne formy i smaki. W tym artykule przedstawimy najpopularniejsze rodzaje pizzy amerykańskiej, które z pewnością zachwycą każdego smakosza.
Pizza pepperoni — to ulubiona pizza wśród Amerykanów. Nazwa wywodzi się od włoskich odmian papryki zwanej pepperoni. Samo pochodzenie nazwy pizzy pepperoni nie ma nic wspólnego z obecnością tego składnika. Ten rodzaj ciasta składa się z sosu pomidorowego, mozzarelli, mąki oraz plastrom suchej kiełbasy zwanej pepperoni.
Pizza w stylu New York — to odmiana amerykańskiej pizzy na cienkim cieście zaczerpnięta z klasycznej pizzy z Neapolu. Historia dania rozpoczęła się od otwarcia pierwszej włoskiej pizzerii. Dziś pizza New York podobnie jak za dawnych czasów jest podawana się z mocno przyprawionym sosem pomidorowym i serem mozzarella. Na wierzchu ciasta pizzy New York podaje się kiełbasę wraz z warzywami.
Pizza Sycylijska — to cięższa odmiana pizzy na grubym cieście podawana na prostokątnej blaszce. Pierwotna wersja pizzy bez sera była podana z sosem pomidorowym. Obecnie obowiązkowym dodatkiem do pizzy na grubym cieście jest ser mozzarella. To prawdziwy przysmak amerykańsko- włoskich społeczności ze stanu: Nowy Jork, New Jersey, Michigan, Connecticut, Rhode Island i Massachusetts.
Inną odmianą pizzy sycylijskiej jest pizza w stylu New Jersey. To pizza z pomidorami, gdzie zamiennikiem sosu pomidorowego jest ser, a plasterki pomidorów znajdują się na wierzchu.
Chicago Pizza — to charakterystyczna pizza w stylu deep dish (głębokie naczynie). Nazwa ta wzięła się z uwagi na pionowe brzegi pizzy. Podobnie jak pizza sycylijska jest to odmiana pizzy na grubym cieście z podawaną wewnątrz mozzarellą, włoską kiełbasą, serami: Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano oraz pomidorami.
Inną odmianą pizzy chicago jest wersja na cienkim cieście. Wersja ta, choć lżejsza jest bardziej mięsna. Pokrojona w kwadraty jest bardziej pikantna od swojej oryginalnej wersji.
Pizza w stylu Kalifornijskim — inspiracją do stworzenia śródziemnomorskiej pizzy amerykańskiej stała się pizza w stylu New York. Miękkie i delikatne ciasto jest łączone z krewetkami, szparagami, ananasem lub innymi owocami morza w towarzystwie sosu BBQ i białego wina, lub piwa.
Dowiedz się więcej o sosie BBQ do pizzy...
Pizza faszerowana — zrobiona na styl pizzy chicago wyróżnia się obfitością składników. Wytwarzana z mąki kukurydzianej i drożdży jest bardziej pożywna. Wykonana na kształt pizzy deep dish jest faszerowana serem, warzywami i pokruszoną kiełbasą.
Pizza z grilla-to odmiana ciasta, gdzie kolejność składników pizzy jest odwrócona o 180 stopni. Podczas grillowania na ciasto upieczone tylko z jednej strony ląduje ser, a później sos. Aby ser mógł się stopić, ciasto ląduje ponownie na ruszt, gdzie zostaje całkowicie upieczone.
Pizza Detroit — cechami charakterystycznymi pizzy jest grube ciasto o kwadratowym kształcie. Składniki na pizzy są nałożone w odwróconej kolejności. Na surowe ciasto nakładamy ser, a na końcu sos z pomidorów.
Pizza New Haven — zwana często Apizzą (z ang. „ah-beets”) jest daniem kuchni stanu Connecticut. Nazwa pizzy New Haven, a dokładnie przedrostek „a” wziął się z dialektu rdzennych mieszkańców Neapolu. To pizza z pieca o znacznie dłuższym czasie przebywania. Konsekwencją dłuższego wypieku jest pizza na cienkim cieście z chrupiącą i zwęgloną skórką o niesamowitym smaku i teksturze. Przed pieczeniem na ciasto trafia m.in. tarty ser i pomidory lub anchois.
Pizza Grandma Slice — inaczej plasterek babci to pizza na cienkim cieście o dużej gęstości. Po upieczeniu cienki spód pizzy jest niezwykle chrupiący. Znajdujące się na wierzchu pizzy składniki m.in. rozdrobniony ser, sos pomidorowy, czosnek i oliwa z oliwek dodają pizzy miękkości.
Wyżej wymienione pizze w amerykańskim stylu to tylko ułamek specjalności prosto z Ameryki, które warto spróbować, będąc w amerykańskich sieciach pizzerii w Polsce.