Skip to content
+48 703 803 033
Menu

Tradycyjny przepis na ciasto na pizze to klucz do wykonania swojego pierwszego w życiu ciasta. Aby spód do przygotowania pizzy zawsze wychodził, koniecznie zapoznaj się z surowcami oraz metodą przygotowania ciasta na pizze wg. przepisu sprawdzonego przez licznych internautów.

Jakich surowców potrzebujesz?

Aby przepis na cienkie ciasto do pizzy zawsze wychodził, musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki, do których zaliczamy:

-świeże drożdże,
-wodę lub mleko,
-cukier,
-mąkę pszenną,
-sól,
-oliwę.

To pierwszy etap bez, którego sama pizza i przepis na ciasto z drożdżami nie ujrzy światła dziennego.

Na początek warto zapoznać się z przepisem na zaczyn drożdżowy do pizzy, który nie jest zbytnio skomplikowany. Jednakże warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.

Drożdże to biologiczne organizmy, które zostały zamknięte w prasowanej kostce. Aby móc przygotować, ciasto na pizze świeże droższe, muszą być przechowywane w lodówce, w temp. poniżej 4 stopni Celsjusza. Podczas wykonywania przepisu na ciasto z drożdżami do pizzy używa się mieszkanki 3-4 ras mikroorganizmów z gatunku Saccharomyces cerevisiae.

Profesjonalne drożdże do pizzy są wymagające pod kątem zachowania odpowiedniej temperatury i wilgotności. Mikroorganizmy tolerują ciepło o temp. 25-35°C oraz lekko kwasowe środowisko wodne.


Przepis na zaczyn z drożdży

Droższe wyciągnięte z lodówki pozostawić na kilka minut w temp. pokojowej.
Gdy świeże drożdże do pizzy nabiorą temp. otoczenia rozpocząć przygotowanie zaczynu.

W przepisie domowa pizza na blachę 40 × 40 zawiera świeże drożdże
w ilości 25 gramów, które muszą zostać rozpuszczone w 150 gramowej porcji roztworu wodnego lub innego płynu. Niektóre blogi kulinarne podają przepis na ciasto na pizze
z mlekiem
, gdzie zaczyn jest sporządzony z ciepłego mleka. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy inne składniki m.in. 2 łyżki mąki i ½ łyżeczki cukier.

To wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłym miejscu.
Dobry zaczyn drożdżowy do pizzy powinien zwiększyć swoją objętość 3-krotnie. Jeśli tak się nie stanie, proces trzeba będzie powtórzyć.

Robienie ciasta na pizze-składniki i gotowy przepis

Do przygotowania domowej pizzy warto znaleźć przepis na blachę o wielkości 40 × 40 cm. Tego rodzaju receptura pozwala nam na dopasowanie ciasta do blachy pasującej do wszystkich typów piekarników.

Najbardziej podstawowy przepis na ciasto na pizze jest wytwarzany z mąki pszennej. Jeśli chodzi o jej typ do wypieku produktów z drożdży, a szczególności pizzy mąka 650,450 lub 480 nadaje się idealnie.

W celu łatwiejszego wyrabiania ciasta na pizze przepisy podają, aby mąka zawsze była przesiana do osobnego naczynia. Tak przygotowana mąka jest łatwiejsza do połączenia z płynnymi drożdżami.

Mąkę warto połączyć z 1 łyżeczką soli, a następnie zrobić niewielkie wgłębienie celem połączenia mąki z drożdżową masą. Przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy do pizzy stopniowo łączyć z mąką przy pomocy łyżki, dodając około 1 łyżkę oliwy.

Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut
aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (w przygotowaniu przepisu na pizze thermomix lub dowolny robot planetarny może okazać się przydatny)
Wyrobione zgodnie z przepisem ciasto na pizze musi odpocząć.
Po około 1 godzinie możemy przystąpić do rozkładania ciasta na blachę.

Zgodnie z rekomendacjami kucharzy przepis na cienkie ciasto do pizzy wymaga rozłożenia ciasta od środka, kierując się ku rantom blachy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać około 1 cm.

Po rozłożeniu domowej pizzy z przepisu na blachę można przystąpić do nałożenia sosu i pozostałych dodatków do drożdżowego placka.

Jeśli nie masz pomysłu na sos do pizzy? Zachęcamy do sprawdzenia kolejnego przepisu.

Pizze należy piec w temp. 250 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Po otwarciu piekarnika możesz pokroić pizzę i cieszyć się jej smakiem wraz z przyjaciółmi. Jeśli chodzi o dodatki, możesz użyć dowolnych składników lub skorzystać z gotowych składników z lodówki.