Skip to content
+48 703 803 033
Menu
Strona główna » O pizzy » Historia pizzy amerykańskiej, czyli jak Włosi rozpowszechnili pizzę?

Historia pizzy amerykańskiej, czyli jak Włosi rozpowszechnili pizzę?

To dość trudne do rozszyfrowania pytanie. Nie ma jednej osoby, która zajęła się wprowadzeniem przepisu na ciasto na pizze z Włoch, ale historia jest na tyle ciekawa, by ją opowiedzieć.

Początki pizzy Amerykańskiej

Pierwsze przepisy na włoską pizzę pojawiły się wraz z napływem do Stanów neapolitańskich emigrantów. Sam proces asymilacji oraz chęć zaakcentowania swoich korzeni sprawił, że włoska gastronomia zaczęła kwitnąć.

W różnych częściach Stanów Zjednoczonych, zaczęły pojawiać się coraz to nowe restauracje serwujące pizze w stylu amerykańskim.

Do pierwszej z nich możemy zaliczyć pizzerię Lombardi’s, której właścicielem był Gennaro Lombardi. Jego cienkie ciasto na pizze z dodatkami dało początek prawdziwej wariacji, a mianowicie pizzy na bogato.

Zanim jednak to nastąpiło pizza New York, miała poważnego konkurenta, a mianowicie pizze z pomidorami z New Jersey. Plotka głosi, że odmiana pizzy sycylijskiej pochodzi z restauracji Trenton.

Nowe oblicza pizzy z Ameryki 

Potomkowie emigrantów z Neapolu Ike Sewell i Ric Riccardo otworzyli w 1943 roku kolejną włoską pizzerię, która zatrzęsła rynkiem gastronomicznym. W Pizzerii Uno serwowano pizze deep dish w stylu Chicago. Ciasto to posiadała okrągły, drożdżowy korpus ze środkowym wypełnieniem. Amerykańska Pizza Chicago doczekała się własnego święta obchodzonego, co roku 5 kwietnia jako Narodowy Dzień Pizzy Deep Dish.

W pracowniczym mieście Detroit w 1946 roku powstał kolejny przepis. W restauracji Buddy’s Rendezvous kucharze stworzyć przepis na pizze Detroit na cienkim spodzie-dobrej przekąski do piwa i wina. W latach 50. rozpowszechniła się kolejna receptura-przepis na pizze z kiełbasą pepperoncino. Jeśli chodzi o miejsce powstania pizzy, jest ono nieznane. Niektóre źródła podają, że pierwsze pizze pepperoni pojawiały się na dolnym Manhattanie już w 1919 roku.

Tradycyjna pizza amerykańska występuje także w wersji śródziemnomorskiej. W 1980 roku człowiek o imieniu Eda LaDou i szefowie kuchni słynnej restauracji Chez Panisse wynaleźli pizze z owocami morza w stylu Kalifornijskim.

Tym ostatnim wynalazkiem kulinarnym zamknęliśmy pasjonującą historię pizzy w Amerykańskim stylu.